Remzi 10 jaar onterecht in instellingen
Een spannende dag voor de 21-jarige Remzi Cavdar. Tien jaar van zijn leven bracht hij door in instellingen voor zwakbegaafden van de William Schrikker Stichting. En dat terwijl hij juist hoogbegaafd is. Samen met zijn advocaat spant hij een zaak aan om dat hij excuses en een schadevergoeding wil van de stichting. Woensdag behandelt de rechtbank in Amsterdam een kort geding waarin de William Schrikker Stichting aan de tand wordt gevoeld.
 
Remzi heeft een verschrikkelijke jeugd achter de rug. Zijn Turkse vader ging de gevangenis in waarna zijn moeder psychische problemen kreeg. De jongen werd zwaar verwaarloosd aangetroffen en in een Nederlandse inrichting geplaatst. Daar zat hij zijn hele jeugd opgesloten met verstandelijk gehandicapten.
Jarenlang is er een begeleider die ziet dat Remzi intelligent is. Zij voert een lang gevecht met haar werkgever waarna zij wordt ontslagen. Maar nadat Remzi op zijn twaalfde met een intelligentietest zeer goed scoort mag hij naar een instelling waar kinderen zitten die niet zwakbegaafd zijn. Nu hij op kamers woont kijkt hij terug om een totaal mislukte jeugd.
 
Remzi daagt de instelling voor de rechter omdat hij wil dat dit nooit iemand anders zal overkomen.
 
Zie video:
http://www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2014/remzi-10-jaar-onterecht-instellingen/
dagvaarding-remzi-geanonimiseerd.pdf
PDF – 188,7 KB 451 downloads
De verloren jeugd van Remzi Cavdar
Gepubliceerd op 17 mrt. 2013
Je hele jeugd opgesloten tussen zwakbegaafden. Weten dat je daar niet thuis hoort, maar niemand die naar je luistert. Het is het huiveringwekkende verhaal van Remzi Cavdar. Remzi stond onder toezicht van de staat en werd opgesloten in een instelling omdat zijn ouders niet voor hem konden zorgen. Net als tienduizenden andere kinderen in dit land. Maar Jeugdzorg weigerde te geloven dat Remzi bovengemiddeld intelligent is en daarom werd zijn verblijf jaar na jaar verlengd. Voor het eerst in Nederland wordt Jeugdzorg nu aangeklaagd voor een verloren jeugd. Aart Zeeman over het verbijsterende levensverhaal van Remzi Cavdar.
Remzi Cavdar en Richard Korver
27-02-2014
Vorig jaar vertelde hij zijn verhaal op tv in Brandpunt. Een verhaal over een falende jeugdzorg, menselijk drama zoals je het alleen in films ziet, maar dit keer was het geen film, maar de realiteit waarin de 20-jarige Remzi Cavdar uit Zaandam tien jaar lang leefde. Tien jaar lang woonde hij ten onrechte in een instelling voor zwaar verstandelijk gehandicapten. Samen met zijn advocaat Richard Korver heeft hij een rechtszaak aangespannen tegen de William Schrikker Groep (WSG), de landelijke instelling voor jeugdbescherming, jeugdreclassering en pleegzorg die hem het plakkaat ‘zwakbegaafd’ gaf. Aanstaande woensdag is de rechtszaak.
 
Geluidsfragment
Remzi Cavdar en Richard Korver
 
Een verloren jeugd tussen zwakzinnigen.doc
Word – 45,5 KB 451 downloads
Jeugdinstelling stuurde 'wolvenkind' gewoon naar school.doc
Word – 201,0 KB 440 downloads
Jongen die 10 jaar onterecht in inrichting zat eist schadevergoeding.doc
Word – 164,5 KB 430 downloads
Rechter neemt meer tijd voor Remzi.doc
Word – 20,0 KB 418 downloads
Remzi zat zijn hele jeugd kerngezond in een instelling.doc
Word – 71,5 KB 425 downloads
Slimme jongen raakt vast in fuik vol 'gekken'.doc
Word – 51,0 KB 435 downloads
Student met hoog IQ werd jaren gezien als zwakzinnig.doc
Word – 50,0 KB 424 downloads
Zorg op maat of nachtmerrie.pdf
PDF – 655,8 KB 437 downloads