Opvanghuis Stichting Kind mag verbouwd
Geplaatst op 29 september 2010
LANGENBOOM - Het voormalige opvanghuis van Stichting Kind in Langenboom mag gewoon verbouwd worden.
Dat heeft de Raad van State woensdag besloten. Eigenaar woningcorporatie Mooiland Maasland wil het pand met elf slaapkamers opknappen.

Een omwonende protesteert daartegen. Onterecht, zegt de Raad van State nu.

Stichting Kind keert niet terug in het pand. De twee pleegouders wacht een rechtszaak wegens verdenkingen van seksueel misbruik.
 
Ruimtelijke onderbouwing Hogeweg.pdf
478 downloads
Bureau Jeugdzorg wist van kindermisbruik in Langenboom
LANGENBOOM - Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant was jarenlang op de hoogte van mishandeling en seksueel misbruik bij kinderen van een pleeggezin in Langenboom. Dat blijkt onderzoek van Zembla. Het echtpaar werd in 2010 aangehouden en in april 2011 veroordeeld.
 
Vanaf 2002 meldden schoolartsen, vrijwilligers en zelfs slachtoffers keer op keer misstanden bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling in Noord-Brabant. Pas in 2004 vormden de meldingen voor Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant aanleiding om hun kinderen bij de pleegouders weg te halen. Maar in 2008 werd door dezelfde organisatie willens en wetens weer een zesjarig jongetje bij dit pleeggezin geplaatst, zo blijkt uit de gegevens van Zembla.

Veroordeling
In ruim tien jaar vingen de pleegouders 77 pleegkinderen op. In het vonnis staat dat ze over geen enkele pedagogische opleiding beschikken. De pleegmoeder is zwakbegaafd. In april dit jaar werden de ouders veroordeeld. De 64-jarige pleegvader van de Stichting Kind in Langenboom, Frans M. kreeg vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan negen voorwaardelijk, voor ontucht met minderjarigen. De vrouw kreeg een werkstraf van 240 uur opgelegd voor het mishandelen van drie pleegkinderen. Ze kreeg ook een gevangenisstraf van 215 dagen, waarvan 80 voorwaardelijk. De eigenaren van stichting kind bleven ondanks de opgelegde straf, op vrije voeten.

Onbegrip
Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant liet ook na om andere jeugdzorgorganisaties, die ook hun kinderen bij de pleegouders hadden geplaatst, te waarschuwen. Jeugdinstellingen uit het hele land plaatsten na 2004 onwetend nog tientallen kinderen bij de pleegouders in Langenboom. De heer Meuwissen, directeur van Bureau Jeugdzorg Rotterdam, is boos op zijn collega's in Brabant: "Als ik dat had geweten dan hadden we onze kinderen absoluut niet daar geplaatst."

Kinderen weggehaald
Pas in 2009 werden alle kinderen bij het pleeggezin weggehaald nadat twee stagiaires en een schoolarts Inspectie Jeugdzorg inschakelden. Opmerkelijk is dat Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant tot nu toe niet ter verantwoording is geroepen. "Als die signalen bij het Openbaar Ministerie terechtkomen dan zou dat reden kunnen zijn om dat uit te zoeken," stelt mevrouw Samson in Zembla.

Centraal punt voor organisaties
Volgens mevrouw Samson, voorzitter van de commissie-Samson, zijn er "enorm veel instellingen die zich ermee bemoeien. Er zit geen centrale regie op en er wordt te weinig gecommuniceerd". Hierdoor werden kwetsbare kinderen jarenlang slachtoffer van misbruik en mishandeling. De commissie-Samson doet onderzoek naar seksueel misbruik bij kinderen die onder verantwoordelijkheid van de overheid in instellingen, of bij pleeggezinnen geplaatst zijn. Samson pleit in de uitzending van Zembla voor één centraal punt dat alle betrokken organisaties op de hoogte moet brengen van misstanden bij een pleeggezin of instelling. "Het moet ergens terecht komen bij een organisatie die ook feitelijk iets kan doen. Die ook bijvoorbeeld kunnen zeggen: we plaatsen daar niet meer", aldus mevrouw Samson.
 
Omroep Brabant 29 oktober 2011
De uitzending is hier te zien.
 
Jeugdzorg negeerde klachten van seksueel misbruik bij pleeggezin.doc
443 downloads
Begeleiders hadden geen opleiding.doc
479 downloads
Celstraf voor ontucht Stichting Kind Langenboom.doc
459 downloads
Inspectie haalt kinderen uit instellingen.doc
447 downloads
Inspectierapport.pdf
448 downloads
Jeugdzorg uit nood ’verpatst’ aan particulier.doc
458 downloads
Kamervragen en antwoorden n.a.v. 'Misbruikt onder toezicht'.doc
461 downloads
Meer maatregelen door Jeugdzorg.doc
445 downloads
Misbruik in jeugdzorg komt voor ondanks protocollen.doc
454 downloads
Misbruik in Jeugdzorg ondanks protocollen.pdf
445 downloads
Misbruikt onder toezicht ( Frans en Sophia M.).doc
486 downloads
Stichting Kind.doc
473 downloads
Onverantwoorde jeugdzorg door particulieren.doc
448 downloads
Pleegouders vast voor kindermisbruik.doc
452 downloads
Stichting Kind weigert commentaar te geven.doc
444 downloads
Stichting Pik-in-Kind in Langenboom heeft weer plek!.doc
453 downloads
Uitspraak_mishandeling_door_pleegmoeder.pdf
460 downloads
Uitspraak_seksueel_misbruik_door_pleegvader.pdf
462 downloads
Wildgroei pleeggezinnen aan banden.doc
462 downloads