Presentatie rapport misbruik kinderdorp Neerbosch (volledige interviews)  
Instelling voor Jeugd & Opvoedhulp Lindenhout heeft donderdagochtend het onderzoeksrapport naar mogelijke misstanden in de periode 1975-1985 bij kinderdorp Neerbosch in Nijmegen gepresenteerd. Naar aanleiding van meldingen na het uitkomen van het rapport van de commissie Samson naar seksueel misbruik in de jeugdzorg gaf Lindenhout in mei het Verwey Jonker Instituut opdracht tot een onafhankelijk onderzoek.
 
Zie ook:
 
Geen seksnetwerk in pleegzorgdorp Nijmegen.doc
761 downloads
Leren-van-Neerbosch_Conclusies-en-aanbevelingen.pdf
754 downloads
Leren-van-Neerbosch_Rapport.pdf
750 downloads
Rapport legt zwijgcultuur kinderdorp Neerbosch bloot.doc
728 downloads
31 meldingen over misbruik in Kinderdorp Neerbosch
28/06/13, 13:16  − bron: ANP
 
Lindenhout, een organisatie voor jeugd- en opvoedhulp in Gelderland en Overijssel, heeft tot nu toe 31 meldingen gekregen over mogelijk seksueel misbruik in het voormalige Kinderdorp Neerbosch in Nijmegen. Dat maakte de organisatie vrijdag bekend.
 
Bij het meldpunt dat in mei werd ingesteld, kwamen 24 nieuwe meldingen binnen. Ook acht oud-medewerkers hebben zich gemeld met signalen van mogelijke misstanden bij het voormalige Kinderdorp tussen 1975 en 1985. Slachtoffers kunnen nog tot 1 juli bij het meldpunt terecht. Lees verder
24 nieuwe meldingen onderzoek Neerbosch.doc
743 downloads
Kinderdorp roept op tot melden misbruik.doc
771 downloads
Kinderdorp zoekt slachtoffers misbruik midden jaren 70.doc
633 downloads
Misbruik in Kinderdorp Neerbosch mogelijke vervolging.doc
722 downloads
Meer meldingen over misbruik kinderen in Kinderdorp Neerbosch.doc
728 downloads
Tientallen gevallen van misbruik bij jeugdinstelling in Nijmegen.doc
756 downloads
Samson: misbruik Neerbosch zeer ernstig
NIJMEGEN - De commissie-Samson noemt de verhalen over seksueel misbruik in voormalig kinderdorp Neerbosch in Nijmegen zeer ernstig. Het is voor het eerst dat de commissie zich over deze kwestie uitlaat.
De commissie deed onderzoek naar misbruik in jeugdinstellingen. In oktober 2012 verscheen het rapport 'Omringd door zorg, toch niet veilig' (pdf). De commissie concludeerde dat misbruik in instellingen veel voorkwam. Volgens Rieke Samson, voorzitter van de commissie, is slechts een aantal instellingen onderzocht om een representatief beeld van de aard en omvang te krijgen. Neerbosch maakte daarvan geen deel uit.
 
Oud-directeur verdacht van misbruik
Jeugdzorginstelling Lindenhout laat onafhankelijk onderzoek doen naar misbruik van kinderen in voormalig kinderdorp Neerbosch. Het onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut concentreert zich op de periode 1975-1985. Oud-directeur Zalsman Wielenga heeft toegegeven dat hij één kind heeft misbruikt. Bij Omroep Gelderland en hulpinstanties zijn zo'n 10 meldingen over hem binnengekomen.
 
Artikel oud-directeur
Opvallend is dat in het rapport van de commissie Samson een artikel van Zalsman Wielenga is opgenomen. Hij was destijds als orthopedagoog werkzaam. Het gaat om een artikel uit het tijdschrift De Koepel, één van de destijds belangrijke vaktijdschriften voor de sector Jeugdzorg. Volgens de Universiteit van Groningen, die de bijlage bij het rapport Samson samenstelde, wordt het artikel van Zalsman Wielenga genoemd omdat het een ontwikkeling schetst van de seksuele cultuur binnen de jeugdzorg in de onderzoeksperiode 1945 tot heden. Slachtoffers van Zalsman Wielenga vinden het zeer pijnlijk dat Zalsman Wielenga als deskundige wordt opgevoerd in het rapport.
 
Reactie slachtoffer
Verdenkingen bij commissie niet bekend
Volgens de commissie-Samson wisten de onderzoekers niet van de verdenkingen. Rieke Samson laat weten dat de commissie zeer alert was op zogenaamde 'hotspots' en herhaald daderschap, maar dat de commissie beide niet heeft aangetroffen. Diverse slachtoffers van Zalsman Wielenga zeggen echter tegen Omroep Gelderland dat ze zijn naam bij de commissie hebben genoemd. Samson zegt dat ze dit niet meer kan nagaan. De commissie is inmiddels opgeheven.
 
Samson is ervan overtuigd dat er geen sprake is geweest van meldingen over één dader die verschillende slachtoffers heeft gemaakt. 'Als dat wel het geval zou zijn geweest, dan had ik dat geweten. Wij, de leden van de commissie en de medewerkers, waren daar namelijk zeer alert op.'
 
Passage uit rapport, deel 3 (bijlagen), pagina 209:
Seksuele cultuur binnen de inrichting in de periode 1945-1965
 
Zalsman Wielenga, P.J.R. (1972).
Kanttekeningen bij de seksuele opvoeding in internaten.
De Koepel, 9
, 281-285.
 
'Maar, zoals werd betoogd in De Koepel, voor veel groepsleiders en stafleden was het moeilijk om de pupillen tot steun te zijn bij hun seksuele ontwikkeling (Zalsman Wielenga, 1972, pp. 281-285). Er werd weinig aandacht aan besteed in de opleiding en daardoor ook in de praktijk. De auteur beschrijft in dat kader het weglopen van twee jongens van 13 en 14 jaar oud. De instelling wist dat deze jongens in waren gegaan op de uitnodiging van een man die bij de politie als pedofiel bekend was. Ook de politie was op de hoogte van de verblijfplaats van de jongens. Men ging echter ‘ten gevolge van onderbezetting bij het politiecorps en drukte elders’ pas de volgende dag poolshoogte nemen. Inmiddels had de man een van de jongens misbruikt. De zaak werd niet hoog opgenomen. Men stelde vast dat de jongens ‘wel een beetje geschrokken’ waren (Zalsman Wielenga, 1972, pp. 281-285). Uiteindelijk leidde deze affaire tot het meer openlijk bespreekbaar maken van seksualiteit binnen deze instelling.'
 
woensdag 29 mei 2013 | 13:45
 
deel-1-omringd-door-zorg-toch-niet-veilig_tcm109-454224.pdf
718 downloads
Onderzoek naar mogelijke misstanden voormalig Kinderdorp Neerbosch
16 mei 2013 - Meldpunt Neerbosch geopend
 
Lindenhout, organisatie voor Jeugd&Opvoedhulp, heeft een onafhankelijk onderzoek ingesteld nadat signalen binnenkwamen over mogelijke misstanden in de periode 1975 - 1985 bij voormalig Kinderdorp Neerbosch (opgegaan in Lindenhout). Het Verwey Jonker Instituut voert het onderzoek uit, dat komende zomer is afgerond.
 
Vanaf donderdag 16 mei is een telefoonnummer opengesteld waar signalen van misstanden en misbruik in de periode 1975-1985 bij Kinderdorp Neerbosch gemeld kunnen worden. Lindenhout, organisatie voor Jeugd&Opvoedhulp, heeft een onafhankelijk onderzoek ingesteld nadat signalen binnenkwamen over mogelijke misstanden in met name de periode 1975 1985 bij voormalig Kinderdorp Neerbosch (opgegaan in Lindenhout). Het Verwey Jonker Instituut voert het onderzoek uit, dat komende zomer is afgerond.
Leren van het verleden
 
Het onderzoek van Het Verwey Jonker Instituut richt zich met name op mogelijke patronen van misbruik tussen 1975 en 1985 en de gewenste ondersteuning die Lindenhout alsnog kan bieden aan slachtoffers. Ook wordt gekeken naar mogelijke maatregelen tegen eventuele plegers en wordt onderzocht hoe Lindenhout in de huidige periode nog beter in staat kan zijn om seksueel misbruik te signaleren en aan te pakken.
 
Zomer 2013 afgerond
Het onderzoek vindt plaats op basis van gesprekken met slachtoffers die zich reeds gemeld hebben en dossier- en archiefonderzoek. Het onderzoek is onlangs gestart en is zomer 2013 afgerond. Op grond van de resultaten van het onderzoek zal Lindenhout bepalen wat zij met de uitkomsten gaat doen.
 
Oproep
Lindenhout heeft in een advertentie ex-medewerkers en ex-cliënten van Neerbosch opgeroepen eventuele signalen van (seksueel) misbruik alsnog te melden.
 
Via het telefoonnummer 026- 3842868 van Zorgbelang Gelderland kunnen mensen mogelijke misstanden bij Neerbosch melden. Zij worden te woord gestaan door de vertrouwenspersonen van Zorgbelang. Na instemming kan de informatie aan de onderzoekers worden doorgegeven als extra input voor het inmiddels gestarte onderzoek. Indien gewenst wordt na de melding ondersteuning of hulp geboden. Het telefoonnummer van Zorgbelang Gelderland geldt alleen voor het melden van misstanden bij Neerbosch.
 
Slachtoffers van seksueel misbruik die niet weten welke instantie hen het beste kan helpen kunnen terecht bij de landelijke Hulplijn Seksueel Misbruik, via 0900 9999 001 en www.hulplijnseksueelmisbruik.nl Vanuit daar worden zij verder geholpen.
 
Informatie over het telefoonnummer is te vinden op de website van Lindenhout www.lindenhout.nl en van Zorgbelang Gelderland www.zorgbelanggelderland.nl  
 
 
Zie ook:
Onderzoek Kinderdorp Neerbosch_PERS.pdf
741 downloads
Onderzoek misbruik kinderen Neerbosch door directeur en personeel.doc
739 downloads
Onderzoek naar kindermisbruik Neerbosch.doc
723 downloads
Onderzoek misbruik in kinderdorp Neerbosch breder.doc
696 downloads
Het Schandaal
Horror Dossier KLokkenluider online.doc
726 downloads
Weer Giga nieuw misbruikschandaal.doc
684 downloads
Oud directeur Joop Zalsman Wielenga
Oud-directeur Neerbosch bekent misbruik
NIJMEGEN - Oud-directeur Joop Zalsman Wielenga van kinderdorp Neerbosch in Nijmegen bekent één toenmalig pupil seksueel te hebben misbruikt. 'Ik was onder invloed van alcohol, maar dat vind ik geen excuus. Ik heb er nog altijd spijt van', zegt Wielenga tegen Omroep Gelderland.
Wielenga was directeur van het kinderdorp van 1975 tot 1986. Jeugdzorginstelling Lindenhout, waar Neerbosch in is opgegaan, liet Omroep Gelderland vorige week al weten onderzoek te doen naar seksueel misbruik in juist dié periode. Over die bewuste periode zijn meerdere meldingen van slachtoffers binnengekomen.
 
Zie voor geluidsfragment de link onder aan dit artikel
 
 
Een slachtoffer zei vorige week tegen Omroep Gelderland dat hij langere tijd door de toenmalig directeur is misbruikt. Dit gebeurde in het huis van de directeur op het kinderdorp en daarbuiten.
 
Bij KLOKK (Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik) zijn 4 meldingen binnengekomen over misbruik door de oud-directeur. Sinds de berichtgeving van Omroep Gelderland kreeg Lindenhout 2 meldingen en bij de omroep zelf kwamen 10 meldingen van slachtoffers binnen. Bij Nederland Heelt kwamen eerder al 12 meldingen binnen.
 
Zalsman Wielenga is direct na zijn vertrek in 1986 verhuisd naar de Filipijnen. Daar richtte hij een stichting op die arme kinderen financieel ondersteunt, zodat ze naar school kunnen. De voorzitter van de stichting kent het verhaal over de oprichter. Maar omdat Zalsman Wielenga al jaren geen bestuursfunctie meer heeft, ziet hij geen reden om de contacten tussen de stichting en Zalsman Wielenga te verbreken. De voorzitter zegt nooit verhalen over misbruik op de Filipijnen te hebben gehoord.
 
De Stichting Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (KLOKK) roept slachtoffers van de oud-directeur op zich te melden.
 
Lindenhout: nog niet ingaan op beschuldigingen
Jeugdzorginstelling Lindenhout wil niet ingaan op beschuldigingen over de oud-directeur. Er zijn eerder onderzoeken gedaan naar Zalsman Wielenga. Een onafhankelijk onderzoek moet nu alle feiten op een rij zetten en daar wil de instelling niet op vooruit lopen.
 
Het onderzoek moet duidelijk maken wat er zich tussen 1975 en 1985 op Kinderdorp Neerbosch heeft afgespeeld. De vervolgvraag is wat Lindenhout daarvan kan leren en wat de instelling nu nog kan betekenen voor slachtoffers en moet doen richting de daders.
 
Donderdag komt Lindenhout met een telefoonnummer waar slachtoffers van seksueel misbruik op Kinderdorp Neerbosch zich kunnen melden. Het onafhankelijk onderzoek moet deze zomer zijn afgerond.
Hoge politiefunctionaris waarschuwt misbruiker voor arrestatie.doc
741 downloads
Misbruik oud-directeur Kinderdorp vaakst genoemd.doc
710 downloads
Zalsman Wielenga, grote pedofilie misstanden in kinderdorp Neerbosch.doc
741 downloads
Slachtoffers
Misbruik Neerbosch hoe zit het ook al weer.doc
743 downloads
Slachtoffers kinderdorp Neerbosch redelijk tevreden met onderzoek.doc
735 downloads
Vergoeding voor misbruikslachtoffers jeugdzorg.doc
772 downloads