Tien jaar na affaire Honki Ponk
Gepubliceerd op 19 apr. 2013
10-12-2010
In december 2000 waren het woelige weken voor het kinderdagverblijf Honki Ponk in Schiedam. Ouders kwamen in opstand, omdat een omstreden religieuze leider daar de macht zou hebben gegrepen.

Nu, tien jaar later, blikken we terug op de opstand van de ouders tegen iatrosoof Jan-Pieter de Kok. Hun protest was succesvol: De Kok en het bestuur verdwenen na een rechtszaak.

Huisarts als klokkenluider
Huisarts Marjan Tenk was destijds één van de 'klokkenluiders'. Zij had als één van de weinigen eeen persoonlijke ontmoeting met De Kok. "Een vreemde man", herinnert zij zich. "Hij werd direct heel persoonlijk. Bovendien hield hij er zeer dubieuze opvattingen op na over de omgang met kinderen en wat te doen als zij ziek waren".

Ouder Sjaak Poppe had in 2000 twee kinderen op Honki Ponk. "Eén van de idiote ideeën van De Kok was dat als een kind uit een boom viel, dat het daar zelf verantwoordelijk voor was. Ik had altijd geleerd dat je kinderen moet beschermen. Dat wil je in een kinderopvang ook".

Champagne op goede afloop
Poppe en de andere ouders stonden vroeg in de ochtend met spandoeken bij de filialen van Honki Ponk. Rechtszaken leidden uiteindelijk tot het vertrek van directrice Marja van Wolfferen en de rechterhand van De Kok, de advocaat Pieter de Bruin. "Toen hebben we met een groep ouders een krat champagne er doorheen gejast", aldus Poppe.

Er was niet alleen vreugde: Marjan Tenk werd als klokkenluider door sommigen ook met de nek aangekeken. "Maar wat overheerst is het gevoel dat deze actie van de ouders uniek was en zeer succesvol".

Dan rest de vraag: wat is er na de affaire Honki Ponk gebeurd met Jan-Pieter de Kok? De Rotterdamse juriste Maud Kips volgt de iatrosoof al meer dan tien jaar. "Hij is nog steeds actief. De Kok runt tehuizen voor kinderen in Noord-Brabant en Drenthe. Ik ben er zeker van dat de kinderen daar verwaarloosd worden en dat hij dik geld voor ze ontvangt".

'De Kok is een proleet'
Jan de Bruin is de broer van Pieter de Bruin, de vaste metgezel van De Kok. "Mijn broer zit ook in de sekte en verzorgt de juridische afdekking van de goeroe De Kok. Hij stuurt dreigbrieven naar ex-sekteleden. Uitermate kwalijk. En De Kok? Dat is een zak, een proleet. Het is voor mij onbegrijpelijk dat mensen erin stinken, maar ze stinken erin".

Maud Kips: "We zijn zo naïef geweest om te denken dat we zo iemand als Jan-Pieter de Kok zouden kunnen tegenhouden. Het is vreselijk om te zeggen, maar in die zin hebben we weinig aan de affaire Honki Ponk gehad. De Kok gaat nog altijd zijn gang".

http://platformiatrosofie.info/
http://www.skepsis.nl/honkiponk.html
http://www.kwakzalverij.nl/941/Encycl...
Ouders Honki Ponk vs Iatrosofen
 
Geupload op 29 aug. 2008
Hart van Nederland over de voor de ouders positieve uitslag van het kort geding wat zij hadden aangespannen tegen het bestuur van Honki Ponk. 11 januari 2001.
 
Zie ook:
Crisis in Kinderdagverblijf Honki Ponk in Schiedam
Nova 10 januari 2001
Geupload op 24 aug. 2008
In Nova wordt aandacht besteedt aan de Crisis in Kinderdagverblijf Honki Ponk in Schiedam, waar iatrosoof Jan Pieter de Kok betrokken bleek te zijn.
 
Zie ook:
Iatrosofie: documentaire van de VRT
Geupload op 24 aug. 2008
Interview met Jan Pieter de Kok en gedupeerde slachtoffers. VRT documentaire uit begin jaren 90.
AANTEKENEN MET BERICHT VAN ONTVANGST.doc
467 downloads
Algemene informatie.doc
474 downloads
Correspondentie enz.doc
488 downloads
’De vlammen slaan uit m’n oren als ik dit hoor’.doc
463 downloads
Een iatrosoof in de crèche.doc
470 downloads
Een overzicht van stap tot stap van de crisis bij Honki-Ponk door de oudercommissies.DOC
482 downloads
Het laatste nieuws over Honki Ponk.doc
497 downloads
Kinderen in crisisopvang niet veilig. ... verontrustende berichten ... personeel ongeschoold ....doc
478 downloads
Ouders winnen geding om nieuwe bestuursleden Honki Ponk.doc
478 downloads
Prachtig, maandag ga ik weer werken.doc
486 downloads
Stichting Kinderopvang Honki Ponk.doc
498 downloads

Maak jouw eigen website met JouwWeb